Vrabcov ubúda, majú problém s potravou a hniezdením

0 248
Foto: TASR

Úbytok vrabcov, ktorý badať aj na Slovensku, je spôsobený viacerými faktormi, no tým najzávažnejším je nedostatok potravy v krajine.

Pre TASR to skonštatoval ornitológ zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko Ján Gúgh. Ďalším dôvodom je napríklad strata vhodných miest na hniezdenie v dôsledku zatepľovania a výrubu na nevhodných miestach.

Nedostatok potravy vrabce pociťujú najmä pri výchove mláďat, ktoré kŕmia hmyzom. Toho však v dôsledku intenzívneho poľnohospodárstva a využívania chemických postrekov ubúda. Ďalším faktorom je, že ľudia zanechávajú tradičný vidiecky spôsob života, ktorý zahŕňa aj chov hospodárskych zvierat. „Pri hospodárskych zvieratách vrabce nachádzali nielen dostatok hmyzu, ale zároveň sa vedeli priživiť aj na zrnovinách počas mimohniezdneho obdobia,“ vysvetlil ornitológ.

Okrem toho vrabcom ubúdajú možnosti hniezdenia. „Vrabce sú dutinové hniezdiče a využívajú na hniezdenie špáry, otvory alebo duté časti budov. V dôsledku modernej stavebnej technológie však najmä mestské populácie vrabcov prichádzajú o tieto možnosti,“ hovorí. Ide najmä o zatepľovanie budov, počas ktorých sa možné hniezdiská vrabcov zakryjú. Podľa Gúgha sa dá tento úbytok kompenzovať budovaním vtáčích búdok. „Vrabce domové aj vrabce poľné ich s obľubou prijímajú a dokážu v nich hniezdiť,“ ozrejmil.

Na úbytok vrabcov na Slovensku začali ochranári aktívne upozorňovať v roku 2015, kedy SOS/BirdLife vyhlásila za Vtáka roka 2015 vrabca domového a vrabca poľného. Jozef Ridzoň z tejto organizácie vtedy pripomenul, že okrem intenzifikácie poľnohospodárstva je hrozbou aj necitlivé využívanie drevenej biomasy. „Najmä v nížinatej krajine, keď sú odstraňované stromy s dutinami, v ktorých hniezdia vrabce,“ uviedol.

Kým vrabec domový patrí k druhom, ktoré hniezdia a žijú v bezprostrednej blízkosti človeka, na hospodárskych dvoroch či priamo v dutých častiach domov a krovov, vrabec poľný sa počas hniezdenia zväčša človeku vyhýba. Vrabce poľné hniezdia v otvorenej nížinatej krajine, ale počas zimy s obľubou navštevujú v kŕdľoch aj obývanú krajinu s dostatkom potravy.