Medzinárodný deň medveďa bieleho vyzýva na ochranu tohto mäsožravca

0 735

Cieľom Medzinárodného dňa medveďa bieleho, ktorý pripadá na 27. februára, je upriamiť pozornosť verejnosti na hrozby, ktorým je medveď biely (Ursus maritimus) vystavený.

Osobitne v deň 27. februára kladú odborníci i ochranári dôraz na skutočnosť, že medveďa bieleho ohrozujú pytliaci, klimatické zmeny aj znečisťovanie životného prostredia spojené s otepľovaním klímy.

Medveď biely – starším slovenským názvom aj medveď ľadový – žije na území Dánska (v Grónsku), Kanady, Nórska, Ruska a Spojených štátov.

Odborníci odhadujú, že v severských ľadových oblastiach žije 20.000-25.000 jedincov medveďa bieleho. Na rozdiel od iných medveďov sa biely stravuje hlavne živočíšnou potravou dostupnou v daných podmienkach – konzumuje tulene, mrože, morské vtáctvo, ryby i zdochliny iných živočíchov.

Počas krátkeho leta si stravu dopĺňa aj o bobule, morské riasy či inú vegetáciu, pričom prežitie medveďa bieleho závisí aj od hrúbky a rozlohy ľadovcov.

Medvede biele sa radia medzi najväčších mäsožravcov na svete. Hmotnosť samcov sa pohybuje od 400 do 600 kilogramov; niekedy môžu mať aj 800 kg pri dĺžke od dvoch do štyroch metrov. Samice mávajú hmotnosť 200-350 kg a vyrastú do 1,8 metra až dvoch metrov.

Medzinárodný deň medveďa bieleho vyhlásil v roku 2013 Svetový fond na ochranu prírody (WWF) pri príležitosti 40. výročia podpísania Zmluvy o zachovaní medveďa bieleho z roku 1973.