Kurča Rosa prišlo na Slovensko

0 1648

Bratislava 19. augusta (Útulkovo.sk) – Kurča Rosa dorazilo do Bratislavy v 18. deň svojho turné po Európskej únii (EÚ). Dcéra farmára chovajúceho hydinu vo voľnom výbehu cestuje po Európe prezlečená za kurča a žiada poctivé označovanie mäsa.

Rosa volá po jasnom, povinnom označovaní hydinového mäsa v EÚ. Chce, aby si spotrebitelia dokázali povedať, ako kurča chovali.

Na Slovensku sa stretla Rosa s aktivistami zo Slobody zvierat. „Súčasní spotrebitelia na Slovensku sa z obalov výrobkov nedozvedia, v akých podmienkach žili hospodárske zvieratá a pritom prieskumy ukazujú, že tieto informácie by väčšina privítala,“ uviedla pre Útulkovo.sk koordinátorka kampane pre SR Silvia Čaňová zo Slobody zvierat.

Ako dodala, producenti, ktorí do zlepšenia podmienok pre zvieratá investujú viac, už existujú a bude výhodné pre obe strany, ak budú ich produkty zákazníci na pultoch vedieť identifikovať. „Mnohí sa potom rozhodnú kúpiť ich výrobky a tým pomôžu dobrým farmárom aj zvieratám,“ spresnila.

rosa bratislava1

Priemerná dĺžka života kurčaťa chovaného v podmienkach intenzivného veľkochovu je 39 dní. Približne 90% kurčiat na mäso sa v EÚ chová v intenzívnych halových veľkochovoch bez prístupu von. Majú veľmi obmedzenú alebo žiadnu možnosť správať sa prirodzene a trpia vážnymi zdravotnými problémami.

Rosu na turné vyprevádzali jej fanúšikovia 1. augusta v Londýne a svoju 39-dňovú púť skončí 8. septembra v Bruseli. Počas svojej cesty navštívi 21 členských štátov Európskej únie, a všade bude jej požiadavka rovnaká: zaviesť povinné označovanie hydinového mäsa podľa spôsobu výroby. Rosin tím tvoria tri dobrovoľníčky z V. Británie: Tamsin French, farmárka z Devonu chovajúca kurčatá vo voľnom výbehu; Johanna Olsson, študentka zoológie z Berkshire; a Sam White, aktivistka za práva zvierat z Essexu.

„Takmer 90% kurčiat na mäso v EÚ pochádza z intenzívneho halového veľkochovu bez prístupu von a majú veľmi obmedzenú alebo žiadnu možnosť správať sa prirodzene. Podmienky intenzívneho chovu môžu viesť k vážnym problémom: zrýchlený rast kurčiat znemožňuje prirodzený vývin kostry a orgánov,“ konštatovala Johanna Olsson. Zároveň pripomenula, že mnohé kurčatá trpia deformáciami nôh, lámavosťou kostí, problémami s chôdzou až imobilitou a hynú na srdečné problémy a zlyhania orgánov.

Európska komisia tento rok v lete reviduje označovanie hydinového mäsa. Rosa chce, aby Komisia poskytla spotrebiteľom poctivé a povinné označovanie na obale výrobkov. EK uznáva, že povinné značenie dáva výrobcom možnosť odlíšiť sa na trhu a získavať spravodlivejší zárobok na svoje živobytie a v roku 2012 sľúbila spotrebiteľom lepšie informovanie o životnej pohode hospodárskych zvierat. Povinné značenie kuracieho mäsa by tento sľub naplnilo.

rosa bratislava2

„Problémom je aj vysoká hustota vtákov v halách, ktorá znemožňuje pohyb, hrabanie, pretrepávanie krídel, teda prirodzené činnosti vtákov a plytká nekvalitná podstielka. Koncentrované výkaly spôsobujú kurčatám bolestivé zápaly nôh,“ vysvetlila Silvia Čaňová.

Podľa aktivistky Sam White, veľké množstvo etikiet označujúcich mäsové a mliečne výrobky používa mätúci jazyk a obrázky, ktoré vyvolávajú dojem, že zvieratá boli chované v extenzívnych a ´prírodných´ podmienkach, napriek tomu, že v skutočnosti boli chované v štandardných intenzívnych veľkochovoch. „Označovanie vajec ukázalo, že spotrebitelia môžu prispieť k zlepšeniu chovných podmienok hospodárskych zvierat. Dá sa to však len vtedy, keď na výrobkoch, ktoré kupujú, budú poctivé a porovnateľné informácie,“ povedala.

Kampaň 39Days4Rosa podporujú spotrebitelia a organizácie na ochranu zvierat v celej Európe a jej súčasťou je verejná online výzva adresovaná EK žiadajúca zavedenie povinného označovania kuracieho mäsa. Podporiť ju môžu obyvatelia všetkých členských štátov EÚ.

Útulkovo.sk
Foto: Sloboda zvierat