Chránené vtáčie územie Volovské vrchy je rozlohou najväčšie v SR

0 337

Volovské vrchy sú rozsiahlym pohorím nachádzajúcim sa v západnej časti východného Slovenska, na pomedzí Košického a Prešovského kraja, avšak väčšina územia sa rozkladá v Košickom kraji.

Chránené vtáčie územie (CHVÚ) Volovské vrchy je svojou rozlohou 121.420,65 hektára najrozsiahlejším CHVÚ na Slovensku.

Podľa Samuela Pačenovského zo Štátnej ochrany prírody Správy Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy – pracovisko Bratislava je toto územie špecifické 25 ohrozenými vtáčími druhmi. „Týmto počtom sa zaraďuje k našim chráneným vtáčím územiam s najvyšším počtom kritériových – výberových druhov,“ spresnil.

„Z dravcov patria k výberovým druhom v CHVÚ Volovské vrchy orol skalný, orol krikľavý a včelár lesný. Početnosť orlov krikľavých v CHVÚ Volovské vrchy v posledných rokoch klesá v dôsledku výrazného vyrubovania lesov vrátane ich hniezdisk a trpia aj tlakom rozširujúcich sa orlov skalných, ktorými boli niektoré páry vytlačené z územia tohto CHVÚ. Dva druhy kurovitých vtákov sa nachádzajú v CHVÚ Volovské vrchy na pokraji vyhynutia – hlucháň hôrny a tetrov hoľniak,“ skonštatoval Pačenovský.

Ako povedal, lepšie sú na tom dva zvyšné druhy – jariabok hôrny, ktorého početnosť v území je stále pomerne stabilná a prepelica poľná, ktorá sa vyskytuje najmä v predhoriach a v nižšie položených lúčnych biotopoch Volovských vrchov stále pomerne početne.

V CHVÚ Volovské vrchy dosahujú podľa jeho slov významné populácie štyri druhy sov, konkrétne kuvičok vrabčí, pôtik kapcavý, sova dlhochvostá a výr skalný. Významné sú aj populácie ďatľov. Z výberových druhov sa tu vyskytujú početné populácie tesára čierneho, ďubníka trojprstého, ďatľa bielochrbtého, žlny sivej, krutohlava hnedého a ďatľa prostredného.

„Zo spevavcov tvoriacich kritériové druhy pre CHVÚ Volovské vrchy spomenieme muchárika bielokrkého, malého a muchára sivého. Bocian čierny je hniezdičom starých, hlbokých, odľahlých lesov, kde si stavia hniezda na mohutných stromoch. V posledných rokoch sa početnosť hniezdiacich párov v tomto CHVÚ mierne znížila v dôsledku vyrubovania starých lesov a zrejme aj v dôsledku nedostatku potravy, čo môže viesť k tomu, že niektoré páry v suchších rokoch s nedostatkom potravy nemusia vôbec zahniezdiť,“ vysvetlil Pačenovský s tým, že vo CHVÚ Volovské vrchy hniezdia i tri druhy holubov.

„V CHVÚ Volovské vrchy sa za posledné roky dosť výrazne zhoršila situácia najmä v strednej a západnej časti územia, kde došlo k rozsiahlym výrubom smrekových lesov, najmä v dôsledku výskytu lykožrútov. Časť týchto lesov však bola vysadená smrekmi umelo, nie všade sa vo Volovských vrchoch vyskytovali smrekové lesy prirodzene. Budúcnosť všetkých lesných druhov vtáctva v CHVÚ Volovské vrchy, aj v iných podobných lesnatých územiach bude závisieť od spôsobu obhospodarovania týchto lesov,“ dodal Pačenovský.